Využití simulačních modelů a vícekriteriálního rozhodování v letecké dopravě - Kollárová, Veronika (2016)
Tato studie popisuje praktickou aplikaci simulačních modelů s vícekriteriálním hodnocením variant v letecké dopravě. Cílem diplomové práce je poukázat simulací na možnosti vylepšení kapacity počtu příletů a odletů letadel na letiště Milana Rastislava Štefánika v Bratislavě. Z pohledu cestujících je proveden výběr nízkonákladových leteckých společností, které by mohly zvýšit počet poskytnutých letů na letišti. Teoretická část popisuje simulační modely a metody jako WSA, TOPSIS či MAPPAC, jejichž aplikace je využita v praktické části této studie. Výsledky šetření simulačních modelů, za použití zmíněných metod, jsou využity pro následné vícekriteriální hodnocení variant. Výstupem této práce je uspořádané hodnocení nízkonákladových společností s ohledem na využité metody.