Výhody a nevýhody řízení interkulturního týmu - Miteva, Adrijana (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem kulturní diverzity v pracovních týmech, konkrétněji pak problémy součinnosti a osobních vztahů mezi členy týmu. Cílem práce je zmapovat výhody a nevýhody, které interkulturní tým pro management a organizaci jako celek přináší. Dále pak bylo cílem ukázat, jakými způsoby lze potenciál kulturně heterogenních týmů využít a jak se jedinec může stát interkulturně kompetentním. První část práce je teoretická, zabývající se kulturou, kulturními dimenzemi a standardy, interkulturním vnímáním a komunikací. V teoretické části je věnován prostor i charakteristice týmu, týmové práci a významu zavádění managementu diverzity. Praktická část práce je výzkumného charakteru a obsahuje souhrn empirických výzkumů odborníků týkajících se vlivu kulturní diverzity na výsledky týmu, významu interkulturní kompetentnosti manažerů pro tým a užitečnosti interkulturních tréninků. V závěru této části je uvedené vyhodnocení již na začátku stanovených hypotéz, a to pomoci sekundární analýzy získaných poznatků.