Vliv migrace na hospodářství vybraných států OECD od 2. poloviny 20. století do roku 2014 - Kellerová, Michaela (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu imigrace na hospodářství vybraných států OECD, konkrétně Spojených států amerických a Belgie, od 50. let 20. století do roku 2014. Teoretická část je zaměřena na vymezení migrace a příčiny vzniku. Dále uvádím stručný přehled migračních toků do zemí OECD, ekonomické teorie spojené s vlivem imigrace na trh práce a teoretický pohled vlivu imigrace na ekonomické ukazatele. V další části je provedena samotná korelační analýza jednotlivých ekonomických ukazatelů a komparace vlivu imigrace a imigračních politik v USA a Belgii. Na základě dat a porovnání ekonomických ukazetelů bylo zjištěno, že imigranti mají na hospodářství USA spíše pozitivní vliv a na ekonomiku Belgie vliv spíše negativní. Je to způsobeno převážně odlišným charakterem imigrantů a rozdílně nastavenou imigrační politikou.