Vliv migrace na hospodářství vybraných států OECD od 2. poloviny 20. století do roku 2014 - Kellerová, Michaela; Procházka, Pavel; Klepek, Cyril; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu imigrace na hospodářství vybraných států OECD, konkrétně Spojených států amerických a Belgie, od 50. let 20. století do roku 2014. Teoretická část je zaměřena na vymezení migrace a příčiny vzniku. Dále uvádím stručný přehled migračních toků do zemí OECD, ekonomické teorie spojené s vlivem imigrace na trh práce a teoretický pohled vlivu imigrace na ekonomické ukazatele. V další části je provedena samotná korelační analýza jednotlivých ekonomických ukazatelů a komparace vlivu imigrace a imigračních politik v USA a Belgii. Na základě dat a porovnání ekonomických ukazetelů bylo zjištěno, že imigranti mají na hospodářství USA spíše pozitivní vliv a na ekonomiku Belgie vliv spíše negativní. Je to způsobeno převážně odlišným charakterem imigrantů a rozdílně nastavenou imigrační politikou.
Vedoucí práce: Pavel Procházka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses