Problematika soukromého spoření v ČR na zajištění ve stáří s důrazem na státní zásahy v oblasti životního pojištění a penzijního připojištění v období let 2013 - 2015 - Benešová, Veronika (2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na zhodnocení vlivu státních zásahů na spoření občanů ČR do důchodu, tedy na odlehčení schodku důchodového systému. Průběžný systém financování je dlouhodobě neudržitelný, stát se tedy snaží spotřebitele více motivovat ke spoření pomocí navyšování státní podpory, a také k větší zodpovědnosti skrze sankciování předčasných výběrů. Likvidita je pro občany ale natolik důležitá, že nadále spoří skrze nevýnosné penzijní připojištění, než aby využili dynamičtějších strategií doplňkového penzijního spoření. Ne vždy však musí předčasný výběr uškodit. Informační asymetrie způsobuje, že si spotřebitelé spoří neefektivně. Srovnání několika typů spořících produktů prokazuje, že některé státem podporované produkty nemusí být ty nejvýhodnější (například životní pojištění by nemělo být považováno za spořící produkt) a poskytuje objektivní doporučení těch nejvhodnějších. Na základě propočtených dopadů penzijní reformy z 1.1.2013 a předešlých doporučení propočítávám, jak daleko ČR ještě je od vidiny samostatného důchodce a předkládám své doporučení k urychlení této cesty.