Analýza vývoje nezaměstnanosti v okrese Ústí nad Orlicí v letech 2009-2015 - Luxová, Stanislava (2016)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje nezaměstnanosti v okrese Ústí nad Orlicí v letech 2009 - 2015. Kromě zhodnocení vývoje registrované míry nezaměstnanosti se práce detailněji zaměřuje na nezaměstnanost v jednotlivých mikroregionech. Dále je zkoumána struktura nezaměstnaných osob např. z hlediska délky nezaměstnanosti nebo vzdělání. Součástí bakalářské práce je dotazníkové šetření, které poskytlo pohled na problematiku trhu práce pohledem zaměstnavatelů v okrese Ústí nad Orlicí. Z provedené analýzy bylo zjištěno, že nejvíce ohroženou oblastí okresu je Českotřebovsko a Králicko, kde se zároveň na nezaměstnanosti z největší části podílejí dlouhodobě nezaměstnaní a lidé se základním vzděláním. Přestože nezaměstnanost v roce 2015 klesla v okrese Ústí nad Orlicí na 4,9 procenta, z dotazníkového šetření vyplývá, že většina zaměstnavatelů v okrese má problém s hledáním vhodných uchazečů.