Ekonomické sankce uvalené na Ruskou federaci a jejich důsledky pro agrární sektor EU se zaměřením na ČR v roce 2014 a první polovině roku 2015 - Cempírková, Aneta; Ševčíková, Michaela; Dyba, Karel, 1940-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Bakalářská práce se zaměřuje na vzájemnou sankční politiku Evropské unie a Ruské federace, která souvisí s krizí na Ukrajině. Cílem práce je zhodnocení dopadu Ruského embarga pro agrární sektor Evropské unie a České republiky. V teoretické části práce popisuji sankční politiku, její uplatňování Evropskou unií a fungování Společné zemědělské politiky EU. Praktická část práce je zaměřena na rok 2014 a první polovinu roku 2015, konkrétně na průběh situace na Ukrajině a sankční politiku s ní související. Dále představuji Ruské embargo na dovoz potravin, situaci na světovém trhu se zemědělskými produkty a zhodnocuji dopad embarga na trh zemědělských produktů jednotlivých členských států EU se zeměmi třetího světa a Ruskou federací. Následně se práce zabývá srovnáním dopadu dekretu na zemědělský sektor EU a České republiky pomocí změny v jejich struktuře zemědělské produkce, přijatého kompenzačního mechanismu a změn u vybraných komodit. Práce prokazuje důsledky (v dlouhém období) v případě, že dojde ke špatně cílenému sankciování v globálním měřítku, a jejich vyčíslení pro agrární sektor EU a České republiky.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses