Ocenění Fortuna Entartainment Group NV - Lernerová, Lucie (2016)
Tato práce se zaměřuje na ocenění skupiny Fortuna Entertainment Group NV, která má vedoucí postavení na trhu kurzového sázení ve střední Evropě. Pro stanovení odpovídající hodnoty Fortuny se využívá nástrojů analyzujících, popisujících a predikujících prostředí zkoumaného koncernu. V práci je vymezen teoretický rámec, který je východiskem pro zjištění hodnoty skupiny. Mezi základní využívané nástroje patří PESTLE analýza popisující faktory ovlivňující Fortunu z vnějšího prostředí, Porterův model pěti sil charakterizující vnitřní faktory společnosti, finanční analýza zachycující finanční kondici skupiny a finanční plán jako podklad pro valuaci. Při ocenění Fortuny autorka předpokládá fungování organizace na bázi going concern, z tohoto důvodu se využívají výnosové metody k ocenění, konkrétně metoda DCF entity. Na základě stanovených předpokladů v této práci vycházejících z použitých nástrojů je stanovena hodnota skupiny k 31. 12. 2014, která převyšuje tržní valuaci. Tato skutečnost je pravděpodobně zapříčiněna rozdílnou informační základnou pro ocenění volnými peněžními toky a pro ocenění trhem.