Faktory ovlivňující návrat žen s ukončeným středním odborným vzděláním na pracovní trh po rodičovské dovolené v ČR v letech 2013-2016 - Kratochvílová, Nikola (2016)
Tato diplomová práce se zabývá harmonizací pracovního a rodinného života, konkrétně návratem žen s ukončeným středoškolským vzděláním bez maturity na trh práce po rodičovské dovolené. Cílem práce je najít konkrétní determinanty, které ovlivňují přechod respondentek z domácnosti na trh práce a porovnat je s faktory obecně popsanými v dostupné literatuře a s faktory identifikovanými u respondentek působících ve finančním sektoru. Zvolenou strategií výzkumu se stala kvalitativní metoda, konkrétně polostrukturovaný rozhovor a dotazník, prováděný na devíti respondentkách, které musely splňovat předem daná kritéria. Analýza dat je prováděna pomocí otevřeného kódování a přinesla následující závěry a specifika. Respondentky s ukončeným středoškolským vzděláním bez maturity se nesnaží harmonizovat rodinu a kariéru, ale spíše obě sféry oddělují. Největší z obecných bariér návratu na trh práce představuje v tomto sektoru nízké vzdělání, nedostatek mateřských škol, práce na noční směny a nedostatek praxe. Naopak pokud matka disponuje praxí a zkušenostmi, znamená to pro ni výhodu. Mezi nově identifikované faktory patří: špatná finanční situace rodiny, nedostatek informací a nemocné dítě, jako překážka návratu. Naopak dostatek kontaktů a známostí v oboru znamená výhodu. Výsledky výzkumu přináší hypotézy pro další bádání. Přínosem práce je možnost náhledu na úzce definovanou skupinu žen, která může kvůli svému nízkému vzdělání pociťovat odlišné problémy než matky s vyšším dosaženým vzděláním.