Kvalifikační, genderová a veková štruktúra exekutívy nemocníc Slovenska - Darmovzalová, Paulína; Lešetický, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Bednářová, Martina (2016)
Cieľom práce je zmapovanie kvalifikačnej, genderovej a vekovej štruktúry exekutívy vybraných nemocníc Slovenska. Práca sa skladá z teoretickej časti, kde je predstavený zdravotnícky systém Slovenska (základné charakteristiky, organizácia a regulácia) a teoretické východiská týkajúce sa hlavne genderovej problematiky. Praktickú časť predstavuje zber dát z vybraných 91 nemocníc prostredníctvom dotazníku, štúdiom dokumentov v podobe internetových stránok a výročných správ nemocníc. Následné rozdelenie nemocníc na tri skupiny, súkromné nemocnice Svetu zdravia (14), štátne univerzitné a fakultné nemocnice(15) a ostatné všeobecné a špecializovanie nemocnice so zmiešaným vlastníctvom (62). Po analýze bolo zistené: 26% zastúpenie žien na pozícii riaditeľky nemocnice; najvyšší vekový priemer 50,1 (SD=8,4) majú "ostatné nemocnice"; 55% riaditeľov má medicínske vzdelanie. Percentuálne zastúpenie žien vo vedení slovenských nemocníc je takmer o polovicu vyššie než zastúpenie žien v slovenskej exekutíve celkovo. Ďalej nebol preukázaný vzťah medzi pohlavím a kladným či záporným hospodárskym výsledkom.
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Vedoucí práce: Ondřej Lešetický
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: zdravotnický management; nemocnice; gender; kvalifikované pracovní síly; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; health service management; hospitals; gender; qualified professionals; bachelor's theses