Komparace vlivu spotřební daně na spotřebu a státní rozpočet ČR u tabákových výrobků a alkoholu v letech 2000-2015 - Kras, Jakub (2016)
Tato diplomová práce umožňuje získat komplexní přehled o důležitých aspektech daňové teorie se zvláštním zřetelem na spotřební daň. V práci je provedena analýza spotřební daně z alkoholických nápojů a tabákových výrobků v České republice v letech 2000-2015. Analýza obsahuje hodnocení vlivu zvýšení sazeb konkrétních spotřebních daní na státní rozpočet, spotřebu vybraných výrobků a počet odhalených daňových úniků. V práci je prokázána pozitivní závislost mezi zvýšením sazeb spotřebních daní a jejich výnosem u alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Zvýšení sazeb ale zároveň vede k poklesu spotřeby těchto výrobků a má vliv na počet odhalených případů daňových úniků na úseku konkrétních spotřebních daní.