Hospodářský vývoj Československa v průběhu 4. pětiletého plánu (období 1966-1970) - Salačová, Lucie (2016)
Cílem diplomové práce je analýza hospodářského vývoje Československa během čtvrtého pětiletého plánu (1966-1970) s přihlédnutím k politickému vývoji, který se v Československu v tomto období týkal především formování druhé ekonomické reformy. Teoretická část práce se zabývá politicko-ekonomickou situací v Československu v letech 1947 až 1965. Současně také neopomíjí charakterizovat mechanismy fungování tehdejší československé ekonomiky. Analytická část práce se zabývá Šikovou reformou včetně nejdůležitějších dokumentů. Dále analyzuje čtvrtý pětiletý plán. Vychází přitom z nejdůležitějších ukazatelů národního hospodářství - národního důchodu, investic, průmyslu, zemědělství a lesního hospodářství, dopravy a spojů, vodního hospodářství, zahraničního obchodu, stavebnictví, životní úrovně, výzkumu a vývoje. Navzdory probíhající Šikově reformě, která však hospodářský vývoj nezměnila, a politickému napětí vrcholícímu v srpnu 1968 lze hospodářský vývoj během čtvrté pětiletky hodnotit jako poměrně úspěšný.