Analýza financování českého zdravotnictví v roce 2015 a vliv zrušení regulačních poplatků na jeho udržitelnost - Krupičková, Karolína; Loužek, Marek, 1975-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Diplomová práce analyzuje systém financování českého zdravotnictví v roce 2015 a posuzuje jeho udržitelnost v následujících letech s cílem zodpovědět otázku, jaký dopad má zrušení regulačních poplatků, které byly zavedeny v roce 2008 a následně v letech 2014 a 2015 zrušeny. V posledních desetiletích došlo v České republice k demografickým změnám ve věkové struktuře obyvatelstva a k pokroku medicíny, což způsobilo nepoměrné změny na straně výdajů a na straně příjmů v systému zdravotnictví. Stát se tento nepoměr snažil krátkodobě vyrovnávat zavedenými poplatky, ale ty byly kvůli politickým tlakům zrušeny. Práce posuzuje vhodnost tohoto opatření. V teoretické části je vysvětlen systém zdravotnictví v České republice a všech jeho subjektů, vysvětlení pojmu zdravotnictví v různých pojetích a problematika regulačních poplatků. Praktická část je věnována analýze statistických dat. Je zde popsán stav zdravotnictví s použitím posledních zpracovaných statistik a demografická prognóza let následujících. Dále zasazuje problematiku poplatků do širšího kontextu zdravotnictví. Jsou zde také vymezeny světové trendy v oblasti reforem a největší problémy, se kterými se Česká republika v tomto směru potýká. V závěru práce hodnotí úlohu a účinnost regulačních poplatků a dopady jejich zrušení, nabízí možná řešení či doporučení zformulovaná na základě vyhodnocených dat. Práce dochází k závěru, že regulační poplatky jsou vhodným doplňkem celkové reformy, avšak toto opatření samo o sobě není schopné komplexně vyřešit stávající a případné budoucí problémy.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses