Vliv migrace na ekonomický růst - Jančíková, Denisa (2016)
Lidská migrace, jako pohyb obyvatelstva z jednoho místa na druhé s cílem dočasně, nebo trvale se tam usadit, je nedělitelnou součástí historie lidské společnosti. Vlivem Průmyslové revoluce, která započala koncem 18. století, došlo v zemích, které prošly intenzivní industrializací, také k ekonomickému rozvoji a zvýšení životné úrovně. Tyto země pak přitahovaly stále více imigrantů. Další vlnu migrace způsobil v druhé polovině 20. století rozvoj komunikačních technologií, které umožňují urychlit méně rozvinutým zemím svůj ekonomický rozvoj. Právě na to období je zaměřena tato diplomová práce. Její cílem je zjistit, jaký je dopad migrace na hospodářský růst zemí, a jestli je proudění migrantů pro zemi ekonomicky prospěšné, nebo naopak, její rozvoj zpomaluje. Vliv migrace je zkoumán pomocí regresní analýzy na panelových datech, pro téměř 200 zemí celého světa a období v letech 1955-2004.