Komparace vývoje veřejných rozpočtů v jednotlivých politických cyklech od vzniku České republiky do roku 2015 - Křeček, Štěpán; Ševčík, Miroslav, 1958-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce poskytuje ucelený přehled o veřejných rozpočtech v České republice se zaměřením na státní rozpočty. Práce komparuje vývoj fiskálních politik v jednotlivých politických cyklech v rámci novodobé historie České republiky. Díky tomu lze analyzovat, jaký vliv má fiskální politika na vývoj vybraných makroekonomických indikátorů, a lze tak vyhodnotit úspěšnost různých přístupů k tvorbě rozpočtů. Sestavování veřejných rozpočtů je periodicky se opakující činnost, která probíhá na všech úrovních státní správy i samospráv, proto jsou v práci důkladně analyzovány předchozí rozpočty a v nich jsou odhalovány chyby, jichž se naše vlády dopouštěly. Na základě těchto analýz a následných komparací jsou v práci deduktivní metodou formulovány obecné zásady, které mohou vést ke zlepšení plánování rozpočtů v České republice, což je hlavní přínos celé práce.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses