Efektivita podprahovej reklamy - Sotáková, Martina (2016)
Diplomová práca sa snaží nájsť odpoveď na otázku či podprahová reklama dokáže ovplyvniť správanie spotrebiteľa a prinútiť ho k voľbe konkrétneho produktu. Prvá, teoretická časť práce, sa zaoberá rešeršou literatúry zameranej na problematiku podprahovej reklamy. V nasledujúcej časti sa sústredí na popis metodológie využívanej pri výskumoch uvedenej problematiky a popis štatistického spracovania výsledkov experimentu. Praktická časť diplomovej práce je upriamená na vykonanie experimentu overujúceho účinky podprahovej reklamy. Cieľom experimentu bolo zistiť, či obrazový podprahový stimul v podobe fľaše konkrétnej značky minerálnej vody, dokáže ovplyvniť voľbu človeka. Experiment bol realizovaný na študentoch Vysoké školy ekonomické v Praze a spočíval v podprahovom premietnutí fľaše Poděbradky. Po podprahovom zobrazení tejto minerálnej vody sa skúmalo, či si ju respondenti budú vyberať vo väčšej miere oproti študentom, ktorí jej neboli podprahovo vystavení. Výskum ukázal, že podprahová reklama v podobe konkrétnej značky minerálnej vody neovplyvnila výber respondentov a ich zámer piť danú minerálnu vodu. Na záver práca uvádza obmedzenia vykonaného experimentu a odporúča zameranie budúceho výskumu v tejto oblasti.