Konfliktní minerály a analýza navrhované evropské regulace - Dvořáková, Erika (2016)
Cílem diplomové práce je analyzovat dopady evropské regulace dovozu a obchodování s tzv. konfliktními minerály a vyhodnotit efektivnost navrhovaných variant evropské regulace na trhu. Závěr práce bude věnován otázce vlivu regulace na zlepšení bezpečnostní, ekonomické a sociální situace v konfliktních regionech. Pro účely práce bude analýza soustředěna na oblast Velkých jezer ve střední Africe. Teoretická část bude zaměřena na celkové vymezení problematiky, charakteristiku specifičnosti trhu s konfliktními minerály a popis jednotlivých aktérů v dodavatelském řetězci. Bude zde zařazen i vývoj evropské a mezinárodní legislativy ovlivňující obchodování s konfliktními minerály, konkrétně v podobě Pokynů OECD pro náleţitou péči, příslušného oddílu Dodd-Frankova zákona a na dalších iniciativ jednotlivých států, jako například německý Analytical Fingerprint (AFP). Identifikované cíle vznikající evropské regulace v podobě zamezení financování ozbrojených skupin, zvýšení transparentnosti dodavatelského řetězce a zlepšení sociálně-ekonomické situace v regionu budou dány do souvislosti s dopadem nařízení na evropské firmy a dovozce. Analytická část bude vycházet z dokumentu Posouzení dopadů Evropské komise z roku 2014, kde jsou vymezeny jednotlivé varianty budoucí podoby evropské regulace. Vybrané varianty budou porovnány s obdobnou, jiţ zavedenou evropskou regulací na trhu se surovými diamanty v oblasti Velkých jezer a s americkou regulací obchodování s konfliktními minerály. Cílem této části je, pomocí korelace dopadů těchto konkrétních, jiţ existujících regulací s komisí navrhovanými variantami, vyhodnotit nejefektivnější řešení problematiky vzhledem k určeným cílům.