Ocenění firmy Jan Becher - Karlovarská Becherovka a.s. - Lipka, Lukáš (2016)
Cílem této diplomové práce je stanovení hodnoty společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka a.s. Ocenění je provedeno k 30. červnu 2015 a to pro účely stávajících vlastníků. První část práce se zaobírá teoretickými východisky oceňování podniku, které jsou následně aplikovány ve druhé části práce. Oceňovaná společnost je nejdříve krátce představena a poté následují strategická a finanční analýza. Ty mají za cíl stanovit strategická východiska podniku, zhodnotit stávající i očekávané budoucí postavení podniku a jeho dosavadní finanční hospodaření. Na základě těchto analýz jsou stanoveny hlavní generátory hodnoty a za pomoci těchto generátorů hodnoty je sestaven finanční plán na období let 2016-2020, který zahrnuje kompletní rozvahy a výkazy zisků a ztrát. Z takto sestaveného finančního plánu již vychází samotné ocenění. To je provedeno výnosovou metodou diskontovaných peněžních toků a to ve variantě FCFF. Pro porovnání je podnik na závěr oceněn i účetní metodou.