Implementácia princípov a filozofie CRM v konkrétnej firme - Rokošný, Lukáš (2016)
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou interných procesov v konkrétnej firme a samotného procesu zákazky z pohľadu spoločnosti. Popisuje súčasné postavenie podniku na trhu a porovnáva ho s konkurenciou. Praktická časť sa tiež zaoberá prvkami pro zákazníckeho chovania a identifikuje miesta na zlepšenie. Súčasne tak navrhuje spôsoby ako zlepšiť proces zákazky a zároveň tak vytvoriť základ pre implementáciu filozofie CRM v spoločnosti. Teoretická časť práce sa zaoberá definíciou základných pojmov CRM a jednoduchými princípmi stratégie CRM. Rovnako tak nadväzovaním prospešných vzťahov so zákazníkmi ich rozvíjaním a upevňovaním. Tiež je popísaná hodnota, ktorú podnik môže tvoriť pre zákazníka, a čo na jej základe môže získať.