Vliv demografických změn na marketing v České republice - Kašpar, Jan (2016)
Bakalářská práce se zabývá vlivem současných demografických změn na marketing. V práci jsou změny nejen podrobně charakterizovány a popsány, ale je zde také kladen důraz na marketingový pohled vzhledem k změnám, ke kterým v české společnosti dochází. Demografický vývoj je ovlivněn například celkovým počtem obyvatel, stárnutím populace nebo migrací. V České republice je nejvýraznější změnou stárnutí populace, a proto je práce zaměřena především na tento jev, který přináší zásadní proměnu v každodenním životě každého z nás. Stárnutí populace vede ke změnám věkové struktury ve všech vyspělých zemích včetně České republiky. Počty přibývajících seniorů budou mít obrovský dopad na ekonomiku, pozmění životní styl a také postavení této části populace ve společnosti. Všechny demografické změny vedou k otevírání nových marketingových příležitostí, na které je práce zaměřena.