Spolky a neziskový sektor v Československu 1945 - 1948 (1951) - Kasíková, Jana (2016)
Práce se zabývá studiem neziskového sektoru v Československu v období 1945 až 1951. V tomto přelomovém období došlo jednak k poválečné obnově organizací na nestátní neziskové bázi, postupně ale byl ze strany státu vyvíjen tlak na jejich omezení až likvidaci. Studie zkoumá příčiny a nástroje přeměny oblasti neziskového sektoru až po jeho zrušení, resp. podřízení přímé státní politice. Práce nahlíží téma zejména z pohledu hospodářských a řídících aspektů organizací v tomto období. Vzhledem k tomu, že jde o neprobádanou problematiku, jsou v práci nejprve uvedeny teoretické poznatky s tématem související, a následně je upřesněna i terminologie a legislativní vývoj tohoto typu organizací. Praktická část práce sleduje na příkladu sociálně zaměřených spolků YMCA, Československý červený kříž a Charita konkrétní otázky hospodářské i příklady prvků řízení organizací (tj. dobového managementu).