Předstihový kompozitní index a jeho role při analýze hospodářského cyklu v České republice během let 1993-2015 - Hornová, Michaela (2016)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku monitorování hospodářského cyklu. Kompozitní předstihové indikátory jsou jednou z možností, jak toto monitorování provádět. Ve své práci se zabývám procesem jejich sestavení a porovnávám jejich tvorbu na základě metodik mezinárodních organizací OECD, Eurostat a Conference Board. Zvláštní pozornost věnuji také metodice českých institucí. Metodiky sestavení předstihových indexů se stále vyvíjejí a vylepšují, což ztěžuje jejich analýzu. Společně s informacemi o hospodářském cyklu a analýze hospodářské politiky v ČR mezi roky 1993-2015 hodnotím funkčnost předstihových indikátorů pro provádění monitoringu hospodářského cyklu. Analýza je provedena metodou SWOT, tudíž výstupem práce je vystihnutí kladů, záporů, příležitostí a hrozeb tvorby a aplikace kompozitních indikátorů.