Změna kapitálu vyvolaná vlivem migrační vlny v rámci Evropské unie v letech 2014 a 2015 - Kratochvíl, Martin; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Pícl, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem migrační vlny v Evropské unii v letech 2014 a 2015 na změnu kapitálu. Konkrétně se jedná o jednorázovou změnu, resp. pokles kapitálu na efektivnostního pracovníka. Cíl práce byl řešen v Solowově modelu za pomoci metody fixních efektů. Panelová data, použitá pro výpočet, byla shromážděna z databáze Světové banky, Eurostatu a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Na základě získaných dat nebylo možné prokázat vliv migrační vlny na změnu kapitálu na efektivnostního pracovníka kvůli absenci dat za poslední dva roky. Z tohoto důvodu bylo snahou ověřit některé kvantitativní závěry Solowova modelu na získaném souboru dat. Na základě získaných výsledků pro užitá data je možné říci, že se podařilo potvrdit některé závěry o růstu veličin a vlivu jednotlivých proměnných Solowova modelu. Dalším zjištění se týká nemožnosti zkoumat možné ekonomické vlivy současné migrační vlny pro absenci dat za poslední roky.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses