ANALÝZA DOPADŮ PRŮBĚHU HOSPODÁŘSKÝCH CYKLŮ NA AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL V ČESKÉ REPUBLICE V LETECH 1993 - 2015 - Ďoubal, Jakub; Ševčík, Miroslav, 1958-; Czesaný, Slavoj, 1940-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Cílem práce je analyzovat dopady průběhu hospodářských cyklů na jednotlivé složky automobilového průmyslu v posledních 23 letech v České republice. Pozornost je věnována prodejům osobních automobilů a jejich výrobě, dále pak navazujícímu průmyslu dodavatelů součástek pro výrobce. V teoretické části jsou řešeny teoretické přístupy k hospodářskému cyklu, jsou charakterizovány základní metody měření cyklů a zmíněny i teorie související s automobilovým průmyslem. Z těchto teoretických východisek vychází samotná analýza, která je zpracována v praktické části. Z analýzy, rozdělené na tři části dle kompletních proběhlých cyklů, se nejprve ukazuje právě rozdílnost každého cyklu. Na tom závisí i rozdílný dopad na sledované ukazatele. Přesto se v každém období ukazuje procykličnost zkoumaného průmyslu, u většiny ukazatelů však slabá či středně silná, dle hodnot korelačních koeficientů.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses