Statistické zachycení daní - Kleinová, Nikola (2016)
V současné době jsou daně nejdůležitějším příjmem státního rozpočtu a zároveň různými způsoby ovlivňují životní úroveň obyvatel. Ačkoliv se země snaží harmonizovat daňové systémy, stále jsou mezi nimi značné rozdíly. Cílem diplomové práce je zachytit daně v České republice z pohledu statistiky a následně provést srovnání v rámci států Evropské unie. Práce obsahuje stručnou charakteristiku národního účetnictví a členění daní v národních účtech dle standardu ESA 2010. Dále se zabývá popisem českého daňového systému, včetně popisu jednotlivých daní. Následující část zachycuje daňové zatížení obyvatel, tedy daňovou kvótu, a zbytek práce se věnuje shlukové analýze, která je následně aplikovaná na data z ročních národních účtů. Pomocí shlukové analýzy byly země EU rozděleny do skupin dle podobností a odlišností daňových systémů a to především na základě daňové kvóty.