Socioekonomický význam rodiny a trendy v rodinném chování obyvatel České republiky a Slovenska - Rousová, Petra (2016)
Předložená bakalářská práce se zabývá rodinou a jejím současným postavením v životě především mladých lidí v České republice a na Slovensku. Je rozdělena do tří hlavních kapitol. V první kapitole je definován pojem rodiny z pohledů různých autorů, její funkce a formy, popsán její historický vývoj a dnešní socioekonomické prostředí. Druhá kapitola je zaměřená na demografický vývoj ukazatelů sňatečnosti, rozvodovosti, porodnosti, plodnosti a potratovosti zahrnující i prognózu budoucího vývoje. Demografická analýza je vytvořena od roku 1960, přes rok 1993 s prognózou populace. Na základě demografických ukazatelů popisuje současné trendy rodinného chování. Třetí kapitola je věnována rodinné politice obou zemí a péči o rodiny s dětmi ze strany státu. Práce se snaží zachytit situaci rodin v České republice a na Slovensku, porovnat odlišnosti a odhadnout jejich možný budoucí vývoj.