Ekonomická analýza neplatnosti právního jednání v novém občanském zákoníku - Michálek, Jakub; Dušek, Libor; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato práce zpracovává ekonomickou analýzu neplatnosti právního jednání a smluv podle nového občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.) s důrazem na rozlišení absolutní a relativní neplatnosti. Podstatou analýzy je odhad a hodnocení dopadů právní úpravy na chování subjektů při uzavírání smluv i po jejich uzavření, zejména motivaci namítat neplatnost, a náklady, které stranám vznikají v rámci smluvního vztahu. Výsledky práce ukazují, že neplatnost smlouvy snižuje užitek stran a vytváří podněty k oportunnímu chování. Dále ukazujeme, že v některých případech má neplatnost své ekonomické opodstatnění pro ochranu oprávněných zájmů jedné ze stran, v těchto případech by však měla být preferována neplatnost relativní. Závěry této práce mohou přispět novým pohledem na právo při jeho výkladu a aplikaci.
Vedoucí práce: Libor Dušek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses