Vliv náboženství na demografické ukazatele v České republice - Juříková, Kristýna; Cséfalvaiová, Kornélia; Stejskal, Jakub, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Cílem této práce je analyzovat současný vztah mezi náboženským vyznáním obyvatel a vybranými demografickými ukazateli souvisejícími s rodinným chováním, které se náboženské společnosti snaží ovlivňovat v dnešním nazírání pozitivně - kvůli aktuálnímu problému s nízkou plodností, vysokou rozvodovostí a rostoucím podílem nesezdaných rodin. V České republice mají kvůli historickému vývoji největší náboženský vliv zejména křesťanské církve. Vztah je analyzován pomocí regresního modelu, do kterého jsou zahrnuty kromě náboženství i jiné sociodemografické a ekonomické proměnné, aby se případné zkreslení výsledků minimalizovalo. Z výsledků vyplývá, že náboženství plodnost pozitivně ovlivňuje pouze z pohledu historického (současného počtu dětí všech žen v kategorii 15-49 let), ne v aktuálním pohledu ve vyšších územních celcích. Pozitivní vztah víry se nepodařilo prokázat ani u sňatečnosti, vzhledem k její obtížné vyjádřitelnosti pomocí použitých vysvětlujících proměnných. Kde však religiozita působí i po zevšeobecnění na úroveň obcí s rozšířenou působností, je indukovaná potratovost, rozvodovost a podíl dětí narozených mimo manželství.
Vedoucí práce: Kornélia Cséfalvaiová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses