Analýza závislosti spokojenosti obyvatelstva na socio-ekonomických faktorech - Zarembová, Petra; Sobíšek, Lukáš, 1983-; Blatná, Dagmar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou závislosti spokojenosti obyvatelstva na vybraných socio-ekonomických faktorech, kterými jsou pohlaví, věk, zdravotní stav, nejvyšší dosažené vzdělání, příjem domácnosti, rodinný stav a počet dětí. Hlavním cílem práce bylo popsat vztah mezi spokojeností obyvatel a několika socio-ekonomickými faktory. Zkoumány byly čtyři země Evropské unie, a to Německo, Polsko, Španělsko a Švédsko. Druhým cílem práce bylo zjistit, zda se liší životní spokojenost vybraných populací. K řešení byla využita analýza kontingenčních tabulek a také míry závislosti pro nominální a ordinální proměnné, například koeficienty Cramerovo V či Somersovo d. Přínosem práce je srovnání čtyř vybraných evropských zemí, co se týče spokojenosti jejich obyvatelstva. Dále byla statistickými testy ověřena závislost spokojenosti lidí na několika socio-ekonomických faktorech. Analýza byla provedena na základě socio-ekonomických dat, které poskytuje zdarma online organizace World Value Survey Association.
Vedoucí práce: Lukáš Sobíšek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses