Nezaměstnanost ve Středočeském kraji - Šebesta, Ondřej (2016)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá analýzou nezaměstnanosti ve Středočeském kraji v letech 2010-2015. Zaměřuje se na zhodnocení využívaných nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti a vývoj výdajů na konkrétní nástroje aktivní politiky zaměstnanosti. Cílem práce je zhodnotit vývojové tendence struktury uchazečů o zaměstnání a to z hlediska věku, pohlaví, dosaženého vzdělání a délky evidence na Úřadu práce. V teoretické části se autor věnuje vymezení základních pojmů trhu práce, nezaměstnanosti a politiky zaměstnanosti. Ačkoliv ve sledovaných letech došlo k poklesu podílu nezaměstnaných, počet uchazečů o zaměstnání v některých specifických skupinách nezaměstnaných vzrostl. V kategorii nezaměstnaných déle než 24 měsíců, počet uchazečů o zaměstnání výrazně vzrostl. Nákladově nejefektivnějším nástrojem aktivní politiky zaměstnanosti se jeví rekvalifikace. Pomocí rekvalifikačních programů bylo podpořeno Úřadem práce nejvíce uchazečů o zaměstnání.