Analýza liberalizace nákladní železniční dopravy v České republice v letech 2006 – 2015 - Karel, Tomáš; Strejček, Ivo, 1990-; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Bakalářská práce zkoumá dopady liberalizace železniční nákladní dopravy v ČR v letech 2006-2015 s důrazem na dominantního dopravce ČD Cargo. Analyzuje vliv liberalizačního procesu na růst konkurence a strukturu trhu a srovnává jeho podobu na začátku tohoto procesu a po jeho ukončení. Teoretická část se v úvodu zaměřuje na historický vývoj železniční dopravy na území ČR a s tím spojenou úlohu státu v tomto procesu. Dále také popisuje institucionální prostřední na české železnici a představuje hlavní dokumenty věnující se dopravní politice EU a ČR, od kterých se odvíjí legislativa zaměřená na liberalizaci železničního trhu. Jsou zde rovněž uvedeny ekonomické teorie zaměřené na tržní uspořádání, zejména pak na síťové monopoly, tržní koncentraci a zásahy státu do ekonomiky. Praktická část začíná popisem fungování přístupu na železniční dopravní cestu a vývojem ceny za její užívání. Následuje analýza trhu nákladní železniční dopravy, z níž vyplývá, že ke změnám v objemu přepravy, zde docházelo zejména z důvodu nástupu hospodářské krize. Hlavní část práce analyzuje nárůst konkurence v odvětví, s tím související pokles tržního podílu dominantního dopravce a nejvýznamnější problémy, které ho omezují. V závěru jsou shrnuty hlavní důvody vedoucí ke změnám na trhu a z nich plynoucí důsledky.
Vedoucí práce: Ivo Strejček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses