Vliv hospodářského a politického vývoje na stravovací návyky na příkladu USA a ČR - Jedličková, Šárka; Loužek, Marek, 1975-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
V současné době se stávají témata populární ekonomie oblíbenými. Ekonomie jídla se mezi ně může zařadit. Cílem práce je potvrdit hypotézu, že ekonomický, politický a společenský vývoj mění stravovací návyky lidí a ovlivňuje kulturu jídla. Metodou zkoumání je kvantitativní a kvalitativní analýza zejména dat a odborných článků o České republice a USA. Práce popisuje dosavadní stav poznání v oblasti ekonomického vývoje, poté se věnuje historickým mezníkům v této oblasti a aktuálnímu dění se zaměřením na data a události, které měly či mají největší vliv na kvalitu a kvantitu jídla konzumovanou jedinci. Vývoj je mapován od počátku 20. století do současnosti, především se však zaměřuje na posledních 50 let. Ukazuje se, že popisované změny mají skutečně vliv na stravovací návyky a na kulturu jídla.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses