Analýza nezaměstnanosti v Ústeckém kraji ČR v letech 2007 – 2015 se zvláštním zřetelem na ohrožené skupiny osob, případová studie okres Teplice - Lachman, Jaroslav (2016)
Bakalářská práce se zabývá analýzou nezaměstnanosti v Ústeckém kraji v letech 2007-2015 a s tím související politiku zaměstnanosti. Cílem práce je analyzovat nezaměstnanost, vyhodnotit nákladovost aktivní politiky zaměstnanosti a prostřednictvím řízených rozhovorů najít možná řešení pro regiony s vysokou nezaměstnaností, mezi které se řadí i okres Teplice. Nezaměstnaností v Ústeckém kraji jsou postiženy převážně osoby s nízkou kvalifikací, které nejvíce trpí i v době krize. Významnou skupinou, se kterou se úřady práce snaží spolupracovat, jsou dlouhodobě nezaměstnaní a absolventi a mladiství, pro které vypisují cílené programy. Nejvyužívanějšími nástroji aktivní politiky zaměstnanosti jsou veřejně prospěšné práce a společensky účelná pracovní místa. Významným nástrojem z hlediska nákladovosti se jeví i rekvalifikace. Z řízených rozhovorů vyplývá, že je potřebné třeba snížit náklady na zaměstnance a zaměřit se na zvýšení efektivity školství.