Analýza faktorů kolapsu Brettonwoodského měnového systému - Havlíček, Jiří; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na Brettonwoodský měnový systém, jež byl významným faktorem ovlivňujícím mezinárodní hospodářskou situaci od konce druhé světové války až do začátku 70. let 20. století. Konkrétně se práce zaměřuje na analýzu faktorů, které vedly ke kolapsu Brettonwoodského měnového systému a pokouší se zodpovědět otázku, zda hlavní příčinou zhroucení byla nezodpovědná fiskální politika USA. V první části je nejprve popsán vznik a konečné znění dohody a následně představeny klíčové instituce systému. Hlavní část práce je pak rozdělena na tři podkapitoly, přičemž každá z nich se zabývá jedním ze tří zásadních problémů Brettonwoodského měnového systému, tedy problémem vyrovnávání, problémem likvidity a problémem důvěry, a analyzuje příčiny a důsledky každého jednotlivého problému. Výsledkem práce je konstatování, že fiskální politika Spojených států nebyla zásadní ani původní příčinou kolapsu systému, nicméně situaci zhoršovala a významnou měrou zhroucení systému urychlila. Problémy byly však příliš vzájemně propojené a tak nelze určit, který z nich byl nejzávažnější a klíčový.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses