Historie sčítání lidu v Česku a ve Francii (nebo Německu, USA) - Šťastný, Jan (2016)
Hlavním cílem této bakalářské práce je porovnat sčítání lidu v ČR, ve Francii a v USA. V úvodní části se zaměřuje na historii sčítání v jednotlivých zemích, především pak na detailnější popis sčítání během 20. století. Poté následují kapitoly věnující se metodice a poslednímu sčítání v daných zemích, na kterém je demonstrován rozdílný přístup v různých koutech světa. Závěrečná část se týká následujícího sčítání a výhledu do budoucna, je zde také nastíněna polemika ohledně podílu využívání administrativních zdrojů při samotném sčítání. V práci jsou též obsaženy grafy, které popisují věkové struktury v zemích při posledním cenzu. V příloze jsou vloženy vzory dotazníků z posledního sčítání ve vybraných zemích.