Vliv měnových intervencí ČNB na inflaci v České republice v letech 2013-2016 - Chalupný, Lukáš; Peľak, Branislav; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
V listopadu v roce 2013 se ČNB rozhodla využít nového měnověpolitického nástroje a to měnového kursu. ČNB od té doby intervenuje na devizovém trhu a brání k posilování koruny pod hranici 27 CZK/EUR. Hlavním cílem, který ČNB tímto opatřením sleduje, je snaha povzbudit inflaci a bojovat s deflačními tlaky, které se projevují v celé Evropě. Hlavním cílem práce je zhodnotit adekvátnost tohoto rozhodnutí a zhodnotit jaké měly devizové intervence dopady na reálnou ekonomiku. Pro dosažení cíle jsou použity metody srovnávání a analýzy. V práci se nachází popis měnové politiky, dále popis a důsledky inflace a deflace a větší prostor je dán i hlavnímu cíli ČNB a to cílování inflace, v rámci kterého právě ČNB intervenuje na devizovém trhu. V praktické části se nachází analýza jednotlivých makroekonomický ukazatelů, před intervencemi a následně jejich vývoj po začátku intervencí. Největší prostor je věnován růstu cen. Na základě analýzy, práce dochází k závěru, že devizové intervence měly svůj význam a že se ČNB minimálně podařilo udržet alespoň velmi nízkou inflaci a zabránit tak deflaci. Je ovšem jiná otázka, zda mírná deflace, která je způsobená pozitivním nákladovým šokem, opravdu takovou hrozbou.
Vedoucí práce: Branislav Peľak
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses