Komparace ekonomického vývoje České republiky a Slovenské republiky po vstupu do Evropské unie (2004-2016) - Kossakowski, Lukáš; Peľak, Branislav; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
V roce 2004 vstupuje Česká a Slovenská republika spolu s dalšími osmi státy do Evropské unie, v rámci doposud největšího rozšíření. Pro všechny státy nastává težké období integrace a ekonomického dohánění. Tato bakalářská práce se zaměřuje zejména na Českou a Slovenskou republiku. Hlavními faktory ekonomického vývoje jsou rozdílná počáteční ekonomická úroveň obou států, která měla výrazný vliv na rychlost další konvergence těchto státu k Evropské unii. Dále například vstup Slovenska do eurozóny, což způsobilo rozdílný dopad krize eurozóny na oba státy. Jako poslední například opravdu výrazný rozdíl v míře nezaměstnanosti, kdy se Slovensku ani za celé období nepodařilo v tomto ukazateli vyrovnat České republice. Práce tedy přináší aktuální informace a pohled na integraci obou států do Evropské unie, jejich ekonomický vývoj a určuje nejdůležitější faktory tohoto vývoje.
Vedoucí práce: Branislav Peľak
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses