Aplikace klamu rozbitého okna na teroristické útoky z 11. září 2001 ve Spojených státech amerických - Weiss, Daniel; Johnson, Zdenka, 1983-; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Práce se zabývá tématikou teroristických útoků z 11. září 2001 ve Spojených státech amerických. Cílem této práce je analýza vybraných ekonomických dopadů těchto teroristických útoků a aplikace klamu rozbitého okna na tuto událost. Metodou této práce je komparace a analýza makroekonomických dopadů. Výzkum potvrzuje mezičtvrtletní pokles HDP, zvýšenou míru nezaměstnanosti a vyšší deficit federálního rozpočtu. Je zde dokázán vztah mezi těmito útoky a následnou hypoteční krizí. V neposlední řadě jsou potvrzeny negativní dopady na leteckou dopravu, dále na finanční trhy, což vedlo k propadu v investování, na pojišťovnictví a na celkový cestovní ruch v zemi, zejména na pokles turistů přijíždějících do USA. Jelikož tyto útoky měly celkový negativní dopad na ekonomiku Spojených států amerických, tak je potvrzena stanovená hypotéza, která tvrdí, že v tomto případě lze hovořit o klamu rozbitého okna.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses