Analýza hospodaření územních samosprávných celků v ČR v letech 2001–2014 se zvláštním zřetelem na jejich zadlužení - Fraňková, Petra; Chmelová, Pavla; Strejček, Ivo, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Předmětem bakalářské práce je podívat se na hospodaření územních samosprávných celků a následně sledovat vývoj jejich zadlužení v letech 2001 až 2014 v České republice. Cílem je tedy zejména zhodnocení příjmů a výdajů a rozebrání jejich jednotlivých složek, a stejně tak i zaměření se na jednotlivé složky zadlužení a následné zhodnocení stavu zadlužení ve vztahu k vládnímu dluhu. Teoretická část práce je zaměřena na vymezení základních pojmů, týkajících se zejména územních samosprávných celků a jejich hospodaření. Nejsou opomenuty ani dluhové ukazatele. Praktická část práce se věnuje konkrétním hodnotám pro hospodaření územních samosprávných celků, a poté sleduje analýzu vývoje jejich zadlužení. Ze získaných dat je pozorován rostoucí trend jejich zadlužení, a to až do roku 2013. Z analýzy také vyplývá, že zadlužení krajů vykazuje stále rostoucí charakter. Pracuje se zde i s mírou soběstačnosti obcí, ze které je patrné, že kraje vykazují mnohem nižší míru soběstačnosti než obce. V závěru jsou diskutovány aktuální i vlastní návrhy regulace tohoto zadlužení.
Vedoucí práce: Pavla Chmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses