Analýza procesu liberalizace českého trhu osobní železniční dopravy mezi lety 2003 a 2015 - Kaftan, Lukáš; Chmelová, Pavla; Strejček, Ivo, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Bakalářská práce se zaobírá probíhajícím procesem liberalizace osobní železniční dopravy v České republice. Cílem práce je vytvořit ucelený pohled na tento proces jak po stránce legislativy, tak i po stránce dopadů na jednotlivé zúčastněné subjekty. Po počátečním seznámením s českou železnicí se práce věnuje Evropské unii a jejím krokům, jež podporují liberalizaci v tomto odvětví. Následně je vymezena oblast finančních zdrojů, bez kterých by osobní železniční přeprava nemohla konkurovat jiným typům dopravy. V praktické části práce analyzuje probíhající změny týkající se legislativy, a to především ve vztahu ke společnosti České dráhy, a. s. Další částí je samotná analýza hospodaření a jednotlivých ukazatelů ČD. Následuje komparativní analýza dopravců působících na trati Praha - Ostrava, již vnesli mnoho změn na českou železnici. Práci uzavírá konkrétní výběrové řízení na zajištění dopravy v závazku veřejné služby. Český trh osobní železniční dopravy zatím nelze označit za plně liberalizovaný, jelikož dosud není plně oddělena infrastruktura od dopravce a na tratích nejsou veřejné soutěže a konkurence standardem. Pozitivní změny pro zákazníky ovšem přinesl například vstup soukromých dopravců na trať Praha - Ostrava i samotné změny v rámci ČD.
Vedoucí práce: Pavla Chmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses