Aktivity malého a středního podnikání ve filantropii v České republice v letech 2015 a 2016 - Pajerská, Simona (2016)
Filantropie coby humanisticky motivovaná dobročinnost sloužící k podpoře obecně prospěšného účelu je jedním z hlavních příjmů neziskových organizací a také konkrétních příjemců sociální pomoci. V poslední době zažívá filantropie v České republice vzestup jak ve své individuální, tak kolektivní formě. Teoretická část je zaměřena na dynamický vývoj podnikání na našem území, který částečně zasáhl i do ochoty občanů být dobročinný a vymezení pojmu malé a střední podnikání. Dále na filantropii jako součást širšího konceptu společenské odpovědnosti firem. V praktické části je provedena analýza dotazníkového šetření, z kterého vyplývá, že malé a střední podniky berou filantropii vážně. Jejich příspěvky jsou většinou pravidelné a rozhodně se nejedná o symbolické částky. Většina dotazovaných firem přispívá na filantropii, protože opravdu chtějí pomoci a neberou dobročinnost pouze jako marketingový nástroj.