Problém korupce v České republice (roky 2000-2015) - Suchánek, Eduard (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá korupcí zejména v České republice v letech 2000-2015. Zkoumá míru korupce v České republice a také v Itálii a Dánsku. Na základě dotazníkového šetření ověřuje, zda mají občané České republiky osobní zkušenost s korupcí. V teoretické části je uvedena definice korupce, její příčiny a důsledky, dále jsou uvedeny ekonomické pojmy, které souvisí s tímto tématem a také subjekty, které se korupcí zabývají. V praktické části jsou uvedeny metody měření korupce a autor v této části také uvádí, že by bylo vhodné měření zpřesnit vytvořením kombinace metod, které používá např. organizace Transparency International. Vysvětleny jsou důvody, proč může být měření korupce nepřesné. V praktické části je také analyzován vlastní empirický výzkum. Z tohoto výzkumu vyplývá, že většina obyvatel považuje korupci za aktuální problém v České republice a že na vytvoření negativního názoru na korupci mají velký vliv média. Navzdory očekáváním bylo zjištěno, že se téměř polovina respondentů setkala s korupčním jednáním osobně.