Analýza vybraných sektorů tzv. sdílené ekonomiky a její dopad na tradiční odvětví hospodářství v ČR v letech 2008-2014 - Dvořáčková, Karolína; Štípek, Vladimír, 1986-; Klepek, Cyril; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Hlavním cílem této práce je provedení analýzy dopadů existence sdílené ekonomiky ve třech odvětvích české ekonomiky: osobní automobilové přepravě, cestovním ruchu a finančnictví. Dílčím cílem je odhalení nových trendů na trhu práce, dopady na HDP a na potenciální daňové výnosy pro státní rozpočet po nástupu sdílené ekonomiky. V teoretické části je spolu s definicí sdílené ekonomiky podrobně rozvedený globální socio-ekonomický kontext, který umožnil její růst. Na konci teoretické části jsou popsány základní principy, které jsou pro sdílenou ekonomiku a její budoucí rozvoj klíčové. Praktická část se zabývá existencí sdílené ekonomiky na území ČR. Tato část je rozdělena dle zkoumaných odvětví, ve kterých jsou představeny nejvýznamnější aktéři v rámci sdílení. Dále dílčí analýzy, které přibližují vznikající disrupci tradičních odvětví a odhalují závěry v rámci dopadů na makroekonomické indikátory. Na závěr jsou zde uvedena doporučení, jak zajistit efektivní růst tohoto modelu dobudoucna. Z analýz vyplývá, že i přesto, že sdílená ekonomika je v ČR zastoupena, její dopad na tradiční poskytovatele a na národní hospodářství je v dnešní době nepatrný. Zároveň je zde naznačeno, že když se tento nový ekonomický model efektivně podchytí z hlediska nastavení optimálního legislativního, ekonomického, ale i sociálního prostředí v ČR, mohl by v budoucnosti představovat výzamný podíl na budoucím hospodářském růstu.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses