Užívání tabákových výrobků mladistvými v České Republice v roce 2016 - Voráčková, Tereza (2016)
Bakalářská práce mapuje současný stav mladistvých uživatelů tabákových výrobků. Ověřuje vliv rodičů, vrstevníků a dalších faktorů na kuřácké dispozice. Teoretická část práce se zabývá cenotvorbou tabákových výrobků, popisuje tabákový průmysl a srovnává prevalenci kouření ve vybraných evropských zemích. Zhodnocuje jednotlivé determinanty vlivu na mladistvé a doporučuje včasnou, systematickou a dlouhodobou prevenci závislostí ve spolupráci rodin i škol. Výzkum v praktické části práce potvrdil, že mladiství, kteří mají ve svém okolí více kuřáků, jsou častěji uživateli a zároveň se spíše stýkají s kuřáckými přáteli. Zjistil, že na školách jsou vytvořeny standardní mechanismy prevence závislostí, které ale nejsou dostatečně účinné, vzhledem k prevalenci kouření adolescentů.