Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a jeho role v systému nemocenského pojištění v ČR před a po roce 2009 - Hanušová, Daniela; Kubelková, Karina, 1983-; Štekláč, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Bakalářská práce má za úkol analyzovat dávku vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství v České republice před a po roce 2009. Tento rok byl přelomový z důvodu nabytí účinnosti nového zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Cílem práce je odpovědět na otázku, zda má tato dávka místo v systému nemocenského pojištění i do budoucna, tedy v moderním sociálním státě. Teoretická část práce za zabývá zasazením dávky vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství do hlubšího kontextu. Pojednává obecně o sociálním zabezpečení v České republice a následně se věnuje systému nemocenského pojištění. V neposlední řadě se pak soustředí přímo na dávku, kterou se ve své práci zabývám. Praktická část analyzuje vývoj výše výdajů na dávku v letech 2003 až 2015. Dále se zabývá zhodnocením toho, jak velký podíl činí výplata dávky na celkových výdajích v rámci nemocenského pojištění a na HDP. Začleněna je rovněž kapitola věnující se analýze vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství ve Slovenské republice a následné komparaci s Českou republikou. V závěru práce bylo zjištěno, že výdaje na dávku se v čase zvyšují. Z toho vyplývá, že zájem o ni neklesá ani v moderním sociálním systému. Dalším zjištěním je, že podíl výdajů na dávku je vzhledem k celkovým výdajům na nemocenské pojištění relativně zanedbatelný.
Vedoucí práce: Karina Kubelková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses