Analýza legalizace peněžitých kompenzací na trhu s ledvinami : případová studie Íránu a možná aplikace na ČR v letech 2006–2015 - Cachnín, Patrik (2016)
Bakalářská práce se zabývá íránským systémem obchodování s ledvinami, jehož faktická legalizace v roce 1988 umožňuje analyzovat důležité aspekty tohoto způsobu řešení nedostatku ledvin. Íránský případ nepotvrdil častou obavu odpůrců peněžitých kompenzací za darování ledviny o vytlačení altruistických a kadaverózních dárců při legalizaci prodeje. Práce zamítá i hypotézu, která tvrdí, že legalizace trhu znevýhodňuje chudé pacienty, ale naopak zvýhodňuje pacienty bohaté. Íránský případ dokládá zlepšení situace pro všechny pacienty. V hlavní části práce je provedena aplikace íránského systému na ČR, přičemž je skrze analýzu nákladů a výnosů kalkulován vliv zavedení systému s legalizovanými peněžitými kompenzacemi na náklady ve zdravotnictví mezi lety 2006 až 2015. Výsledkem je kladné saldo ve prospěch zavedení tohoto systému ve výši 4,2 až 5,1 mld. Kč.