Komparace nezávislosti centrálních bank ve státech Visegrádské čtyřky - Kubinčiaková, Petra (2016)
Cílem práce je pomocí analýzy hlavních ekonomický a politických faktorů určit nezávislost centrální banky států Visegrádské čtyřky a na základě výsledků porovnat míru nezávislosti centrálních bank s důrazem na vývoj od transformace. Práce analýzu konkrétních centrálních bank a jejich historicko-politický vývoj s důrazem na změnu míry nezávislosti v kontextu s legislativními úpravami a dále jejich míru nezávislosti porovnává pomocí Bade Parkinova Indexu, Grilli Masciandaro Tabelliniho indexu, Cukiermanova indexu a Indexu Loungani Sheets.