Přínosy a rizika přijetí eura v České republice - Votavová, Michaela (2016)
Cílem práce je zhodnotit přínosy a rizika plynoucí z přijetí eura v České republice. Mnoho studií, které na toto téma vznikly před pár lety, dochází k pozitivním dopadům v souvislosti s přijetím společné měny. Tato práce poskytuje aktuální pohled na dopady, které plynou ze členství v eurozóně. Současná dluhová krize odhalila strukturální problémy v eurozóně. Zároveň aktuální institucionální a strukturální změny přinášejí dodatečné náklady společné měny. Pro Českou republiku je lepší zatím nevstupovat do společné měnové unie.