Společenské náklady obezity v České republice - Tuzarová, Kateřina (2016)
Počet lidí trpících obezitou se v posledních desetiletích celosvětově rapidně zvýšil. Česká republika není v tomto ohledu výjimkou. Každý pátý dospělý Čech má problémy s obezitou, čímž se ČR řadí na přední příčky v evropském i celosvětovém srovnání zemí ve výskytu obezity. Obezita představuje rizikový faktor vedoucí ke vzniku řady závažných onemocnění. Rostoucí výskyt obezity se promítá přímo do výdajů na zdravotní péči, ale také nepřímo působí náklady v podobě ztráty produktivity. Tato práce je první studií v ČR, která nabízí odhad přímých a nepřímých nákladů obezity. Metodou cost-of-illness studie byly celkové společenské náklady obezity v ČR pro rok 2013 vyčísleny na 12,1 miliard Kč, což odpovídalo 0,3 % HDP v daném roce. Přímé náklady tvořily dvě třetiny tohoto odhadu. Nejvyšší náklady přiřaditelné obezitě byly nalezeny u onemocnění bolestí zad, artrózou, ischemickou chorobou srdeční a cukrovkou 2. typu.