Společenské náklady obezity v České republice - Tuzarová, Kateřina; Běláčková, Vendula, 1982-; Sunega, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
Počet lidí trpících obezitou se v posledních desetiletích celosvětově rapidně zvýšil. Česká republika není v tomto ohledu výjimkou. Každý pátý dospělý Čech má problémy s obezitou, čímž se ČR řadí na přední příčky v evropském i celosvětovém srovnání zemí ve výskytu obezity. Obezita představuje rizikový faktor vedoucí ke vzniku řady závažných onemocnění. Rostoucí výskyt obezity se promítá přímo do výdajů na zdravotní péči, ale také nepřímo působí náklady v podobě ztráty produktivity. Tato práce je první studií v ČR, která nabízí odhad přímých a nepřímých nákladů obezity. Metodou cost-of-illness studie byly celkové společenské náklady obezity v ČR pro rok 2013 vyčísleny na 12,1 miliard Kč, což odpovídalo 0,3 % HDP v daném roce. Přímé náklady tvořily dvě třetiny tohoto odhadu. Nejvyšší náklady přiřaditelné obezitě byly nalezeny u onemocnění bolestí zad, artrózou, ischemickou chorobou srdeční a cukrovkou 2. typu.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses